3D-maalit…

Testissä Imago 3D-maalit

Testattavat kokonaisuudet: 1. Maalin luonnonmukaisuus, 2. Kestävyys ja toimivuus, 3. Yleisvaikutelma ja johtopäätökset

IMAGO 3D-Metso, testaajat Arto Sillanpää ja Jani-Petteri Vienola (raportti Arto Sillanpää) PJM, Outdoor-messut Tampere, huhtikuu 2015

1. Metso-maali on luonnollisen näköinen ja kokoinen, pyrstön valkoiset pilkut saisi olla pienempiä. Vitaalien koko minun mielestä OK.

2. Kestävyys ja toimivuus

 • pysäytyskyky, tunkeuma eri jousi- ja nuolityypeillä (leikkurit ml, jos on käytetty).–>Tunkeuma ammuttaessa 10 m etäisyydeltä PSE:n n.65 paunaisella n.340 ft/s heittävällä taljalla oli noin 12 – 14 cm ja perinteisillä jousilla noin 8-9 cm. Leikkurilla upotus noin 17 – 20 cm mutta ei läpäissyt maalia.

Metso 2  Metso 1 Metso 3 Metso ampumajäljet 3 Metso ampumajäljet 1 Metso ampumajäljet 2

 • kuluminen (materiaalin irtoaminen ja ”reittyminen”, pysäytyskyvyn heikkeneminen).–> Maaliin ammuttiin noin 200 laukausta koko ajan samanpuolen vitaaleille ja osuma jälkiä ei juuri havainnut muuten kuin maalin (=pintavärin) kulumisen takia. Edellämainitulla nuoli määrällä ei isompaa pysäyttämisen heikentymää. tunkeuma alussa noin 10 – 12 cm ja noin 200 laukauksen jälkeen noin 15-17 cm. irroittaminen helpottui loppuakohden. Kuvasta ei irronnut kokoaikana yhtään materiaalia.
 • reikien umpeutuminen (self healing -toiminnallisuus). –> noin 20 asteen lämpötilassa reiät umpeutuivat nopeasti ja niitä ei havainnut kuin hyvin läheltä katsoen jos silloinkaan. Myös leikkurin haava parani hyvin. Paraneminen pysyi samanlaisena kokoajan. KTS. kuvat
 • nuolten irrotettavuus eri jousi- ja nuolityypeillä (leikkurit ml, jos on käytetty)–> alumiini ja puunuolet irtosivat maalista helposti, hiilikuituiset tarttuivat kiinni kovempaa, irtosivat kuitenkin kohtuullisesti kun maalin kaatoi kyljelleen tai toinen henkilö piti vastaan. Leikkurit irtosivat siististi.
 • käytettävyys (esimerkiksi kiinnitettävyys, kuljetettavuus) painonsa ansiosta maali pysyi paikoillaan hiekkakentällä ilman jalkatappeja, toki tapit on hyvä laittaa niin ei pääse kääntymään kesken sarjan.
3. Yleisvaikutelma ja johtopäätökset:
 • Yleisarvosana 1-5, ei desimaaleja –> 5-, johtuen ainoastaan hiilikuitunuolten kovemmasta irroitustyöstä paras tähän astisista vastaan tullut 3D-maali, ulkonäön, paikkauskyvyn ja pysäyttämisen suhteen.
 • Tuntuma laadusta (koko/paino/tiiveys) –>luonnollisen kokoinen, materiaali painavaa ja tiiviin tuntuista.
 • Ostaisitko itsellesi tai yhteisöllesi, suosittelisitko hankkimaan? –> kyllä, ostaisin ja suosittelisin tällä lyhyellä kokemuksella.

 

IMAGO 3D-Jänis, testaaja Olavi Pennanen, VSJM

Olen testannut viimeisen kahden viikon aikana Imago 3D­ jänistä erilaisilla vaistojousilla sekä taljajousilla. Vaistojouset ( Tarvas 60#, Rakuuna TD 60#, Hoyt Buffalo 60# ). Taljajouset ( PSE BowMadnes 60#, G5 Prime 60#). Nuolet noin 400 gr hiilikuitunuolia.

Sääolosuhteet ovat vaihdelleet kauniista keväisestä auringon paisteesta kevät sateisiin ja aamupakkasiin.

Imago 3D­ jänis:

Kooltaan jänis muistuttaa hyvin kotimaista rusakkoa varsinkin sivuprofiililtaan. Edestäpäin katsottuna jänis näyttää ”hyvin syöneeltä” rusakolta eli on leveämpi kuin oikea rusakko.

Ulkonäkö, väritys ja asento on hyvä. Varsinkin sivuprofiilin asento, muoto ja koko on hyvä.  Vitaalit on merkitty todelliseen paikkaan.

Rabbit
Jäniksessä ei tarvita mitään erillistä kiinnitystä maahan sillä sen pohja on niin leveä ja tukeva, että se pysyy pystyssä epätasaisellakin alustalla.Olen ampunut jänikseen yhteensä noin sata laukausta. Tällä määrällä jäniksessä ei näy minkäänlaisia kulumisen merkkejä. Nuolen poistamisen jälkeen reikä umpeutuu välittömästi. Ainoa jälki, mikä jänikseen jää on valkoisen maalikohdan paikalle jäävä tumma jälki ja sekin on vaikeasti huomattavissa.Pysäytysteho on huippuluokkaa. Edellä mainituilla vaistojousilla noin 400 gr taulukärkisillä hiilikuitunuolilla ammuttaessa nuoli uppoaa jänikseen noin 4-­6 cm ja taljajousella 6-­10 cm.Yhdessäkään laukauksessa nuoli ei ole tullut näkyviin maalin toiselta sivulta, vaikka kyseessä pieni maali. Noilla 100 laukauksella ei ole ollut mitään vaikutusta materiaalin pehmenemiseen siten, että nuolen uppoama olisi lisääntynyt edes vitaalien kohdalla.

Nuolien irroittaminen jäniksestä sujuu kohtalaisen hyvin. Maalin pysäyttävä vaikutus on niin tehokas materiaalin ollessa ns. täyttä tavaraa, että varsinkin taljajousella ammuttaessa nuoli jää suhteellisen tiukkaan kiinni. Kokeilin silikonin käyttöä nuolissa ja tällöin nuolen irroittaminen sujui todella helposti. Silikonin vaikutus oli huomattavan suuri. 3D maalista ei jää mitään materiaalia nuoliputkeen kiinni, ampui sitten silikonilla tai ilman.

Yleisarvosanana Imago 3D­ jänikselle annan 4 käytettäessä asteikkoa 1­-5. Arvosana olisi viitonen, jos taljajousella ammutut nuolet irtoaisivat hieman helpommin.

Mielestäni laatu edustaa 3D­ eläimien parhaimmistoa. Olen ampunut moniin erimerkkisiin 3D-elukoihin urani aikana. Mikäli vertaisin Imago maalia muihin merkkeihin niin lähimpänä Imagoa olisi SRT 3D­ maalit. Molemmissa maalien materiaali on kestävää sekä tuhtia tavaraa. Maalit eivät murene käytössä tai materiaali ei ole liian pehmyttä johon mm. lämpötilojen vaihtelut vaikuttavat.

Voin suositella Imago maalien hankintaa oman testikokemukseni perusteella.

Terveisin Olavi Pennanen

Testattua – Bearpaw (Longlife) 3D-maalit

McKenzie, Delta ja Rinehart ovat useimmille jousimetsästäjille tuttuja nimiä ja käytännössä kokeiltuja tuotteita. Sen sijaan saksalaisen Bearpaw-yhtiön Longlife 3D-maalit ovat harvemmalle tuttuja. Bearpaw on 3D-markkinoilla uudempi tulokas, vaikka sen muut, lähinnä perinteiseen jousiammuntaan liittyvät tuotteet ovat olleet jo pitkään markkinoilla ympäri maailmaa.

Omalla 3D-radallani on näitä kaikkia tuttuja merkkejä ja nyt myös kolme uutta Longlife-maalia. Olen viimeiset pari viikkoa ampunut pääasiassa noin 50 cm korkeaa karjua ja vertaillut maalin kestävyyttä, nuolen uppoumaa sekä nuolen ulosvetämiseen tarvittavaa voimaa. Vertailukohteena ovat olleet aiemmin mainitut muut tunnetut 3D-maalit.

Testissä käytetyt muut varusteet ovat olleet seuraavat:

Jouset

 • Hoyt Carbon Element RKT, 80#, 29”
 • Darton DS-3900, 70#, 29”
 • PsR Tsunami, 60#, 28”

Nuolet

 • Easton Axis Full Metal Jacket 300, kok.paino 500 gr
 • Carbon Tech Rhino 300, kok.paino 485 gr
 • PsR takakartiopuunuoli (kuusi), kok.paino 475 gr

Uppouma

Ammuin taljajousilla uppoumatestejä 20 metrin etäisyydeltä. Easton FMJ 500 gr upposi Longlife-karjuun Hoytilla ja Dartonilla 19–20 cm. Hieman paksumpi ja pinnaltaan karheampi Carbon Tech Rhino upposi vastaavasti noin 1 cm vähemmän. PsR-puunuoli upposi 10 metrin etäisyydeltä ammuttuna karjuun keskimäärin 7,5 cm. Uppoumat muihin vertailumateriaaleihin olivat jotakuinkin samat.

Irrotustiukkuus käsituntumalta arvioituna

Alumiinipintainen Easton FMJ lähti paljain käsin vetämällä kohtuullisen helposti irti Lonlife-karjusta vaikka ne oli ammuttu kahdella kovaheittoisella taljajousella. Carbon Tech Rhino oli selvästi tiukemmassa, kun taas PsR-puunuolet irtosivat maalista helposti.

Muihin tunnettuihin merkkeihin verrattuna vetotiukkuus sijoittui tiukimman ja kevyimmän välimaastoon. Erot huomaisi vain voimakkaalla taljajousella ammuttaessa.

20

Bearpaw valikoimaa, villisika uutena ja kenttäkokeen ensimmäisen vaiheen jälkeen ammuttuna sekä testissä käytetyt nuolet. Longlife-karjua on ammuttu kuvausvaiheessa noin 200 kertaa. Karjun jalassa näkyvät reiät eivät ole nuolen tekemiä, vaan kiinnittämistä/tukemista varten.

Kestävyys

Longlife on valmistettu vahvan oloisesta materiaalista. Materiaali tuntuu kumimaiselta ja joustavalta.  Noin 50 cm korkea sika pysyi voimakkaallakin jousella ammuttaessa pystyssä ilman harjateräspuikkoja. Maalin jaloissa on reiät rautapuikoille maalin paikoillaan pitämiseksi.  Longlife-maalin pinta on kiiltävän kumimainen ja pehmeän tuntuinen. Mitkään testinuolista eivät jättäneet näkyvää reikää, eivät edes paksut puunuolet. Longlife-maali näytti useamman päivän ammunnan jälkeen lähes uudelta lähietäisyydeltäkin tarkasteltuna. Osumakohdat näkyivät selvempinä merkkeinä vaalean harmaalla maalilla korostetuissa kohdissa ainoastaan maalipinnan rikkoontumisen vuoksi. Mustassa osassa ei selviä nuolen reikiä juuri havaittu.

Pidin maaleja ulkona 20 asteen yöpakkasessa testatakseni vaikuttaako kylmyys uppoumaan ja nuolten pois vetämiseen. Uppouma pysyi samana, mutta voimakkaalla taljajousella (80 ja 70 paunaa) ammuttaessa nuolet olivat jonkin verran tiukemmassa aamupakkasella. Vaistojousella ja puunuolella ammuttaessa ei käsituntumalla ollut havaittavaa eroa nuolten irrottamisessa verrattuna nolla-asteen lämpötilaan.

Olen hankkinut kolme eri Lonlife-eläinkuvaa: sika, majava ja iso kantoa vasten nojaava rotta. ATA Showssa Kentuckyn Louisvillessä pääsin myös tutkimaan muita firman eläinaiheita. Jos jotain parannettavaa pitäisi ehdottaa, niin muutaman kuvan anatomisia osuma-alueita voisi hieman säätää – niin kuin kaikkien muidenkin valmistajien 3D-maaleissa.

On virkistävää nähdä tuttuja, myös kotimaasta löytyviä eläimiä 3D-muodossa: fasaani, sorsa, kettu, supikoira, majava jne.

Kuvien ottamisen jälkeen olen ampunut samaa karjua useina päivinä, eikä maali edelleenkään näytä juuri uutta kummemmalta. Tähänastisen kokemuksen perusteella vaikuttaa siltä, että Longlife 3D-maalit ovat erittäin kestäviä. Ne ovat myös esteettisesti miellyttäviä. Longlife 3D-maalit painavat vastaavan kokoisia muita maaleja hieman enemmän, mikä mielestäni ennustaa myös parempaa kestävyyttä.

Juha Kylmä, maaliskuu 2013

Vastaa